Babeczki z czarnymi porzeczkami i migdałami / Cookies with black currants and almonds

Babeczki z czarnymi porzeczkami i migdałami chwilę wcześniej wyjęte z pieca znikają z talerza bardzo szybko, jeszcze tylko kawa i dobra książka - mamy trochę czasu dla siebie.
Babeczki z ciasta kruchego na ogół robię przy okazji pieczenia tarty o wytrawnym smaku. Zawsze zostaje mi trochę ciasta, które wykorzystuję do upieczenia "czegoś" słodkiego do kawy. Dzisiaj też tak było - postanowiłam wykorzystać, to co mam w spiżarce. Do ciasta kruchego dodałam dżem z czarnej porzeczki domowej roboty mojej Mamy i płatki migdałów.
Jest to deser błyskawiczny, pod warunkiem, że mamy trochę ciasta kruchego pod ręką i rozgrzany piekarnik:)
Poniższe proporcje wystarczą na minimum 15 babeczek. Smacznego :)


Składniki :
  • 250 g mąki,
  • 100 g margaryny lub masła,
  • 2 żółtka
  • szczypta soli,
  • 1-2 łyżki śmietany 
  • można dodać małą łyżeczkę proszku do pieczenia, jeśli ktoś lubi wyrośnięte babeczki
  • połowa słoika dżemu z czarnej porzeczki 
  • połowa opakowania płatków migdałowych
  • trochę cukru pudru do posypania i osłodzenia babeczek
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem, by ciasto nie obeschło (często śpieszę się i nie wkładam ciasta do lodówki - ważne, że jajka  i masło są schłodzone).

Przygotowanie babeczek:
  • Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kółka formą lub szklanką i dopasowujemy wycięte kółeczko do foremek, ciasto w foremce nakłuwamy widelcem, 
  • do każdej babeczki dajemy po łyżeczce dżemu z czarnej porzeczki (może być inny smak, byle by było w nim dużo owoców, a bardzo mało galaretki), 
  • posypujemy płatkami migdałowymi
  • wkładamy do nagrzanego pieca do 200 stopni na ok. 15 minut - do momentu zrumienienia babeczek (trzeba je niestety po 10 minutach obserwować) 
  • Posypujemy babeczki cukrem pudrem, najlepiej przez sitko ( ilość cukru wg uznania - w cieście nie ma w ogóle cukru a  dżem jest kwaskowy)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny