Sałatka z buraków

Sałatka  z buraków idealnie pasuje jako dodatek do kasz, mięs. Można buraczki przyrządzić tradycyjnie z chrzanem, ale też bardziej egzotycznie np. z imbirem. Idealnie łączy się z serami np. z fetą lub kozim serem. Można dodać uprażone nasiona sezamu, orzechy włoskie lub pestki słonecznika. Idealnie kolorystycznie wyglądają z kiełkami  i przepołowionym jajkiem.
Ja zestawiłam sałatkę z buraków z ravioli, które opisałam  na innym poście.

Przygotowanie buraków:

Wybieramy średnie buraki, zbyt duże spowodują, że będą  długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, by usunąć resztki ziemi.
Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Dodajemy do buraków sos francuski:

  • 5-6 łyżek z oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych buraczków, dodajemy też posiekany koperek.
Smacznego :)




1 komentarz:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny