Sałatki z kopru włoskiego - Salads of fennel

Bardzo dietetyczne - w tych dwóch słowach mogę opisać te sałatki. Jak zwykle jest na moim blogu  łosoś :)
Niedługo pojawi się kolejny post z wędzonym łososiem, ale wcześniej na pewno będzie śledź w buraczkach, który uwielbiam. Do pewnych smaków trzeba z wiekiem dojrzeć, np. do smaku oliwek, szpinaku, serów pleśniowych. Są też smaki z dzieciństwa, które pozostawiają w naszej świadomości trwały ślad, za którymi często tęsknimy, które kojarzą się nam z jakąś szczególną chwilą, z obecnością osób, których już nie ma z nami. Kromka chleba z masłem i płynnym miodem, kromka chleba ze śmietaną i cukrem, to smak z kuchni mojej Babci. Po tę kromkę biegłam głodna z najdalszego miejsca dziadkowego sadu, aby szybko ją porwać i pobiec z powrotem do ogrodu, do reszty dzieci.
Sałatkę z pomarańczą  zrobiłam dla mojej córki, która nie lubi ostrego smaku rzodkiewek.

Sałatka z kopru włoskiego, z rzodkiewkami:

  • ogórek świeży - obierakiem do warzyw tniemy ogórek tak, aby z jednej strony był cienki kawałek zielonej skórki a z drugiej strony obieraka, jak najgłębiej i najwięcej wyciąć miąższu ( bez nasion)
  • rzodkiewki pokrojone
  • koperek, który nie kroimy, a rwiemy
  • oliwa, sól, pieprz, sok z cytryny  
  • koper włoski , poszatkowany na tarce ( tniemy tak, jak ogórki na mizerię)
  • czerwona cebula , kroimy w piórka

Sałatka z kopru włoskiego, z cząstkami pomarańczy:
  • pomarańcza ( cząstki pomarańczy filetujemy tj. usuwamy białą skórkę  pozostawiając sam miąższ  owocu)
  • koperek, który nie kroimy, a rwiemy
  • oliwa, sól, pieprz, wyciśnięty sok z pomarańczy 
  • koper włoski , poszatkowany na tarce ( tniemy tak, jak ogórki na mizerię)
  • dla ozdoby można posypać sałatkę czarnym sezamem
Mieszamy i zostawiamy na 30 minut, aby smaki składników sałatki przegryzły się, koper włoski nadaje sałatce lekko anyżowy smak.


































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny