Udziec z indyka z żurawinami, śliwkami i orzechami włoskimi


Składniki:
  • mały udziec z indyka ( dla 3 osób)
  • 8 suszonych śliwek
  • żurawina - garść
  • orzechy włoskie - garść
  • sos orzechowy 
  • przyprawa  do gyrosa
  • trochę oliwy
Sposób przygotowania:
  • Dzień wcześniej  myję mięso, osuszam, wycinam  kość i zdejmuję skórę. Wycinam po obu stronach kieszonki w mięsie. Nacieram w mięso przyprawę Kamis i sos orzechowy.
  • Dzień wcześniej śliwki i żurawinę zalewam śliwowicą lub innym mocnym alkoholem.
  • Na drugi dzień wypełniam kieszonki mięsa śliwkami, orzechami, żurawiną i zwijam w tzw. roladę. Jeśli zachodzi taka potrzeba wykorzystuję wykałaczki, aby rolada nie rozchodziła się nam w czasie pieczenia. Sos orzechowy ponownie wcieram w mięso, aby ładnie zrumieniło się w trakcie pieczenia i nabrało orzechowego smaku.
  • Wkładam mięso w żaroodpornym naczyniu do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i piekę około godziny. W trakcie pieczenia na początku używam  termoobiegu, jeśli mięso będzie miało spieczoną skórkę, to obracam je tak, aby z każdej strony mogło być zarumienione. W trakcie pieczenia jeszcze raz pędzelkiem  smaruję mięso sosem orzechowym.
  • Po około 20 minutach nakładam pokrywkę żaroodporną lub folię aluminiową i tak piekę mięso jeszcze około 40 minut. Po wyjęciu mięsa z piekarnika, zdejmuję pokrywkę żaroodporną, przykrywam ściereczką i zostawiam na 20 minut, następnie mogę kroić na porcje.

Marchewka:

Składniki:
  • 50 dkg drobnej marchewki 
  • imbir - ścieramy 2-3 cm na  tarce o drobnych oczkach
  • łyżka masła Lurpak
  • cynamon, sól, pieprz, kilka kropel cytryny
Sposób przygotowania:
  • marchewki umyte, obrane i pokrojone na podłużne "ćwiartki"  gotujemy w osolonej wodzie około 10 minut, najlepiej sprawdzić widelcem w trakcie gotowania, czy nie są jeszcze zbyt twarde. Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę wywaru. 
  • na patelnię nakładamy masło, do roztopionego masła dodajemy imbir i cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane marchewki
  • doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie cytryną - mają być słodkie, mieszamy
  • dusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość  wywaru, który nam został z gotowania marchewki.

Do dekoracji  talerza użyłam marynowane w alkoholu śliwki i dynię, można dodać zagęszczony sos, który powstał w czasie pieczenia mięsa (jest przyjemnie lekko słodki od śliwek i kwaskowy od żurawiny).
Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny