Roladki z polędwiczki wieprzowej w wielu smakach

Dużo smaków, dużo pracy - w tych kilku słowach mogę powiedzieć o tej potrawie. Polędwiczki wieprzowe nadziewane parmezanem, suszonym pomidorem i kiszonym ogórkiem, duszone z brandy. Marchewka jest duszona na maśle z imbirem, przyprawiona cynamonem. Buraczki po ugotowaniu marynowane są w sosie francuskim ( miód, ocet balsamiczny, musztarda, czosnek...). Kasza gryczana dosłownie chwilę podsmażona z przyrumienioną cebulką, zmieszana z sosem z polędwiczek. 
Dużo pracy, dużo brudnych garnków, ale naprawdę warto od czasu do czasu  postarać się bardziej dla tej różnorodności smaków na jednym talerzu :)
Składniki podaję dla trzech osób.


Przygotowanie buraków:

Wybieramy 3-4 średnie buraki, zbyt duże spowodują, że będą  długo gotować się. Zanim jednak włożymy je do wody, musimy je dokładnie umyć pod bieżącą wodą, by usunąć resztki ziemi.
Gotujemy tak długo, aż będziemy mogli bez wysiłku włożyć widelec w ugotowanego buraka ( min. 20 minut, czas gotowania zależy od wielkości buraków). Po ugotowaniu wyjmujemy je, studzimy, następnie obieramy i kroimy w cienkie plasterki.

Dodajemy do buraków sos francuski:
  • 5-6 łyżek z oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sok z cytryny - 2 łyżki
  • łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
Miksujemy blenderem wszystkie składniki sosu. Dodajemy sos do pokrojonych buraczków, dodajemy też posiekany koperek.

Przygotowanie marchewki:


Składniki:
  • 50 dkg drobnej marchewki 
  • imbir - ścieramy 2-3 cm na  tarce o drobnych oczkach
  • 1-2 łyżki masła
  • cynamon, sól, pieprz, kilka kropel cytryny
Sposób przygotowania:
  • marchewki umyte, obrane i pokrojone na talarki gotujemy w osolonej wodzie około 5 minut.  Odcedzamy zostawiamy w miseczce trochę wywaru. 
  • na patelnię nakładamy masło, do roztopionego masła dodajemy imbir i cynamon, chwilę mieszamy i dodajemy ugotowane marchewki
  • doprawiamy solą, pieprzem i delikatnie cytryną - mają być słodkie, mieszamy
  • dusimy pod przykryciem około 5 minut, w zależności od potrzeby możemy dodać niewielką ilość  wywaru, który nam został z gotowania marchewki.

Przygotowanie kaszy gryczanej:

Składniki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • mała cebula
  • zielona pietruszka
  • łyżka oliwy
Sposób przygotowania:
  • gotujemy kaszę wg instrukcji napisanej na opakowaniu
  • na oliwie podsmażamy drobno pokrojoną cebulę
  • dodajemy na patelnię ugotowaną kaszę, zieloną pietruszkę, dodajemy 3 łyżki sosu z duszenia polędwiczek, przyprawiamy, mieszamy
Przygotowanie roladek z polędwiczek:

Składniki:
  • 500 gram polędwiczki wieprzowej
  • musztarda
  • 3 połówki suszonych pomidorów
  • 1 nieduży kiszony ogórek
  • 6 "słupków" parmezanu
  • 50 ml brandy
  • 70 gram masła
  • oliwa
  • 3-4 zabki czosnku
  • przyprawa gotowa do mięsa wieprzowego

Sposób przygotowania:
  • polędwiczkę kroimy na 6 kawałków, tłuczkiem ubijamy je w poprzek włókien mięśniowych na tzw. "kotlety" , dodajemy łyżkę oliwy i gotowej przyprawy, zostawiamy  tak przygotowane mięso na kilka godzin, a najlepiej przygotować je dzień wcześniej
  • każdy kawałek mięsa smarujemy musztadą, dodajemy po słupku parmezanu, 1/2 kawałka suszonego pomidora, słupku ogórka kiszonego. Zwijamy roladki, korzystamy z wykałaczek.
  • na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy całe ząbki czosnku  (w łupinkach), dodajemy roladki, smażymy. Obrumieniamy z każdej strony po minucie, następnie dodajemy brandy, podpalamy alkohol. Po wygaśnięciu ognia dodajemy trochę wody, przykrywamy mięso pokrywką i dusimy przez 30 minut.
  • roladki można podać w całości lub pokroić w poprzek, jak na zdjęciu.

Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny