Tartinki z szynką dojrzewającą i pastą z suszonych pomidorów

Wytrawne babeczki z pastą z suszonych pomidorów, to szybka propozycja przystawki idealnej do częstowania się w okresie karnawału. Pastę tę można szybko przekształcić w dip, dodając pojemniczek naturalnego jogurtu i  mamy dodatek do chrupiących warzyw np. podłużnych kawałków selera naciowego, kalerepki, marchewki...


Składniki do ciasta kruchego :
  • 125g mąki,
  • 50 g margaryny lub masła,
  • 1 żółtko,
  • 1 łyżka śmietany
Przygotowujemy:
  • Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy wszystkie pozostałe składniki i w rękach zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki na 1/2 godziny, najlepiej pod przykryciem.
  • Rozwałkowujemy ciasto  i wycinamy równe kółeczka  np. szklanką, kółeczka wkładamy do metalowych foremek
  • Pieczemy  w temperaturze 200 stopni do uzyskania złotego koloru, w czasie pieczenia , aby nie wyrosły,co pewien czas dociskałam je ściereczką
  • Wyjmujemy z piekarnika, studzimy
Pasta:
  • 250 dkg twarogu półtłustego
  • 8 połówek suszonych pomidorów
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2  zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól, pieprz
Przygotowujemy:  miksujemy wszystkie składniki

Dekoracja: ozdabiamy cienkimi podłużnymi plastrami szynki dojrzewającej, ogórka i papryki





1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis! Tzn. z lenistwa kupię pewnie babeczki do napełnienia, ale samą pastę na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny