Babeczki cytrynowe, mini babka

Jowita w kuchni:


Zostało nam trochę ciasta przy pieczeniu babki jogurtowo-cytrynowej i Jowita zrobiła babeczki. Ciasto babeczek jest cytrynowe i lekko wilgotne dzięki zawartemu w nich jogurtowi. Warto upiec kilkanaście takich babeczek, aby częstować się nimi przez kilka dni i częstować innych. 

Babeczki upiekła Jowita, inspirowała sie przepisem ze strony www.mojewypieki.com, który trochę zmodyfikowała,   przepis generalnie pochodzi z 'The Australian Women's Weekly'.


  
Składniki:
  •         250 g miękkiego masła
  •         skórka otarta z 2 cytryn
  •         200 g drobnego cukru pudru
  •         3 jajka
  •         2 łyżki soku z cytryny
  •         375 g mąki pszennej
  •          2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •          pół łyżeczki sody oczyszczonej
  •          200 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

  • wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i dalej miksujemy
  • wbijamy po  jajku, cały czas miksując masę, aby nie zważyła się nam
  • dodajemy sok z cytryny, mąkę, proszek, sodę, jogurt – mieszamy mikserem na małych obrotach
  • masę przekładamy do foremek (może zostać nam trochę ciasta, które możemy wykorzystać na zrobienie babeczek cytrynowych)
  • pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-30 minut, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 na 10 minut, aby po tym czasie temperaturę podwyższyć do 180 stopni), sprawdzamy patyczkiem, czy babka jest już upieczona
  • po przestudzeniu ciasto wyjmujemy z foremek
  • posypujemy cukrem pudrem przez małe sitko.

 Smacznego :)







9 komentarzy:

  1. Lubię cytrynowe wypieki, więc chętnie skusiłabym się na taką babeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cytrynowy to również mój smak:-), babeczki urocze:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mam ostatnio okrutną jazdę na cytrynowe wypieki. Te babeczki mówią do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne babeczki - bardzo takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. jakie śliczne ;) wyglądają cudnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. babeczki piękne, wyrośnięte i rumiane :) poczęstuję się jedną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam cytrynowe wypieki, te babeczki wyglądają wyjątkowo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mniam, wyglądają cudownie !

    OdpowiedzUsuń
  9. Lubie cytrynowe ciasta i ciasteczka, jednak z jogurtem jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny