Deser kokosowy z pistacjami i mango

Deser kokosowy z mango i pistacjami, to moja propozycja z kuchni azjatyckiej, gdzie kokosowe mleko i wiórki kokosowe, to jedne z najczęstszych składników dań głównych, przystawek i deserów. Jest sporo na moim blogu dań z kokosem: Szaszłyki z krewetek ,   Zupa tajska , Zupa - krem z dyni i chilli , Curry z klopsikami mięsnymi ,   Muffiny kokosowe , Kokosanki z mango  i będzie ich więcej, zwłaszcza deserów, w których nie zabraknie przypraw azjatyckich i smaków owocowych. 



Składniki na 4 duże porcje lub 6 małych:



  • 200 gram kokosowych wiórków
  • pistacje - kilka łyżek orzechów pokrojonych na małe kawałki 
  • kardamon- 1/5 łyżeczki (niekoniecznie)
  • mleko kokosowe - 1/2 puszki
  • mleko zwykłe  - 150 ml
  • śmietanka 30 % - 100 ml
  • cukier - 170 gram
  • szafran - szczypta  (niekoniecznie)
  • skórka z połowy limonki
  • sok z limonki -  2-3 łyżki
  • mango  - puszka lub świeży owoc
  • pierścień do dekoracji potraw lub małe naczynka, które nadadzą kształt deserowi

Sposób przygotowania:

  • do mleka zwykłego, śmietanki i mleka kokosowego, dodajemy szafran i cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru
  • dodajemy kokos (180 gram), gotujemy tak długo, aż masa będzie gęsta
  • do gęstej masy dodajemy połowę kardamonu,  połowę pistacji, utartą skórkę z limonki, sok z limonki
  • do naoliwionej formy ceramicznej wylewamy masę  i zostawiamy do ostygnięcia najlepiej w lodówce 
  • pierścienie lub foremki wypełniamy ostudzoną masą kokosową, układamy je na talerzu
  • podajemy z  drobno pokrojonym mango, posypujemy pozostałą częścią pistacji, kardamonu i wiórkami kokosowymi.
Smacznego:)



















13 komentarzy:

  1. niektorych skladników tego przepisu nie jem, ale musze pochwalic, bo wygląda przepięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Połączenie smaków brzmi bosko, że nie wspomnę i efekcie wizualnym :-)
    Koniecznie muszę sprawić sobie okrąg do tworzenia takich pięknych dań!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bosko! Bardzo oryginalne połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Gosia Ostrowska
    Super wygląda. Danie pierwsza klasa!

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosiu, ja już w nic nie wchodzę, a Ty tu takie pyszności serwujesz....

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy to ten deser będziem przygotowywać i z nim będziemy konkurować w w maju w BB ? wygląda fantastycznie

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudo. No i gdyby tak śmietanę zamienić na owsianą... ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Swietnie i smakowicie sie prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jadłam to cudo. Warte grzechu!

    OdpowiedzUsuń
  10. Jadłam to cudo. Warte grzechu!

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny