Spaghetti z pomidorami, które uwielbiał Luciano Pavarotti / Spaghetti with tomato


Najszybsze  smaczne danie świata. Klasyka, ulubione danie  fanów pomidorów, w mojej rodzinie jest przynajmniej raz na 10 dni, czyli bardzo często.

Bardzo proste danie, aż niezręcznie wystawiać  na blogu taki "elementarz", ale prawie każdy je lubi i ktoś kiedyś robi pierwszy raz spaghetti z sosem pomidorowym - tym osobom dedykuję ten przepis:)

Zanim jednak zaczniecie czytać przepis i oglądać zdjęcia, włączcie poniższą piosenkę "O Sole Mio" w wykonaniu  Luciano Pavarotti  i Bryana Adamsa śpiewajacego po włosku - warto!
Dzień jest szary, piosenka go rozświetli, zwłaszcza jedząc pastę:)

Składniki:
  • 2 puszki pomidorów krojonych ( można  dać świeże pomidory, ale ja na ogół śpieszę się, w puszce są słodsze pomidory, a świeże bywają różne o tej porze roku)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • parmezan do posypania
  • świeża bazylia, sól, pieprz, oregano
  • makaron spaghetti
Przygotowanie:
  • Gotuję makron zgodnie z przepisem, odcedzam
  • Do gorącej oliwy wrzucam czosnek, po chwili dodaję pomidory, bazylię, sól, pieprz, oregano do smaku. Duszę przez 5 minut.
  • Jak ma być bardzo smacznie, to wrzucam makaron do garnka z sosem pomidorowym, mieszam i podaję każdemu na talerz. Jak ma być smacznie i ładnie, to sos nakładam na makron, aby każdy sam sobie wymieszał składniki na talerzu.
  • Posypujemy koniecznie parmezanem, smacznego :)












3 komentarze:

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny