Chłodnik z melona z imbirem i szynką parmeńską

Może, to ostatnie ciepłe dni , aby zrobić doskonały chłodnik z melona, do którego dodano orzeźwiające dodatki , jak imbir, mięta, limonki. Chłodnik robiliśmy na warsztatach Akademii Kulinarnej Siemens, jak widzicie jest wiele atrakcyjnych form jego podania . 



Składniki dla 4 osób:

  • 2 obrane i oczyszczone melony quantalupe 
  • Sok z 2 limonek do smaku
  • 4 plasterki marynowanego imbiru
  • 8 listków świeżej mięty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól morska, chili pieprz cayenne do smaku
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 8 wydrążonych kulek z melona miodowego


Sposób przygotowania:

Melona quantalupe pokroić w kostkę, zmiksować z sokiem z limonki, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i chili, a następnie schłodzić w lodówce.W miseczkach ułożyć zimne kulki z melona miodowego oraz pokrojoną w paseczki szynkę parmeńską. Całość zalać zimnym chłodnikiem, udekorować listkami świeżej mięty i skropić oliwą z oliwek.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny