Makowiec z dużą ilością maku i małą ilością ciasta

Ciasto jest z przepisu mojej Mamy i przez nią upieczone. Makowiec jest taki, jak lubię: mało ciasta, dużo maku :) Gdy nie mam czasu korzystam z gotowego maku z puszki, który w zależności od producenta czasem poprawiam smakowo, a czasem tylko dodam jeszcze swoje ulubione bakalie. W święta makowiec i sernik, to obowiązkowe w większości rodzin ciasta, które muszą znaleźć się na wigilijnym stole. Może skorzystasz z przepisu mojego Mamy?




Składniki na dużą blachę:

ciasto:

  • 4 jaja
  • pół kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemiaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
całe jaja ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę z proszkiem, roztopioną margarynę i wodę - całość miksujemy i wylewamy na wyłożoną pergaminem blachę


masa makowa:

  • 0,5 kg maku
  • 1 szklanka cukru
  • pół kostki margaryny
  • 4 jajka
  • olejek migdałowy - kilka kropel
  • bakalie ( migdały, rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa):1,5-2 szklanki
  • 1 mały dżem śliwkowy

Mak płuczemy wodą, odcedzamy, zalewamy wrzącą wodą, gotujemy 30 minut, odcedzamy, odsączamy, przepuszczamy 3 razy przez maszynkę do mielenia.
Żółtka wybijamy do miski, dodajemy cukier i całość ucieramy na pulchną masę.
Rozpuszczamy margarynę, dodajemy dżem śliwkowy, mieszamy, dodajemy masę makową, mieszamy, dodajemy masę z żółtek,  bakalie i olejek migdałowy, mieszamy.
Ubijamy białka, dodajemy do masy makowej lekko mieszając.

Sposób przygotowania:

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, wkładamy ciasto do ciepłego piekarnika i podpiekamy ciasto na jasno złoty kolor. Wyjmujemy blachę z podpieczonym spodem, zostawiamy do schłodzenia. Na ostudzony spód wykładamy masę makową, wyrównujemy powierzchnię ciasta i pieczemy około 30 minut. Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z piekarnika i na wierzch wylewamy polewę czekoladową (przepis jest tutaj) i posypujemy uprażonymi na suchej patelni płatkami z migdałów.



Smacznego :)















4 komentarze:

  1. W sumie fajnie, że dużo maku, kłopot polega tylko na tym, że na zdjęciu widać, że przez tą małą ilość ciasta, a duzą ciasta, ciasto się rozpada. Na świąteczny stół to tak nie bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można dodać jedno jajko więcej i będzie zwięzłe bardziej - kwestia gustu.
      Idealne od linijki kupuję w lokalnej cukierni, też niby smaczne, ale to nie to samo...

      Usuń
  2. no moze na swiateczny stol nie , ale ogolnie bardzo fajny przepis i wart zapamietania :)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny