Polewa czekoladowa bardzo błyszcząca

Kolejny przepis będący zdobyczą z ostatniego pobytu w rodzinnych stronach, przepis tym razem dostałam od mojej najmłodszej siostry. Polewę wykorzystać możemy przy sernikach, makowcach, babach piaskowych i innych ciastach. Zdjęcie nie oddaje "połysku" polewy, bo zbyt szybko migdały opanowały ciasto :)



Składniki:

  • 440 gram cukru
  • 150 gram gorzkiego kakao
  • 250 gram śmietanki 30%
  • 250 gram wody
  • 15 gram żelatyny

Sposób przygotowania:

  • do rondelka dodajemy cukier, kakao, wodę i śmietanę, podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy, kiedy masa będzie gorąca odstawiamy garnek z ognia 
  • wrzucamy żelatynę i mieszamy dokładnie, jak zacznie tężeć polewamy ciasto polewą.




1 komentarz:

  1. Słyszałam o tej polewie. Ja zazwyczaj robię z czekolady i śmietany;-)

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny