Kolejny przepis będący zdobyczą z ostatniego pobytu w rodzinnych stronach, przepis tym razem dostałam od mojej najmłodszej siostry. Polewę wykorzystać możemy przy sernikach, makowcach, babach piaskowych i innych ciastach. Zdjęcie nie oddaje "połysku" polewy, bo zbyt szybko migdały opanowały ciasto :)
Składniki:
- 440 gram cukru
- 150 gram gorzkiego kakao
- 250 gram śmietanki 30%
- 250 gram wody
- 15 gram żelatyny
Sposób przygotowania:
- do rondelka dodajemy cukier, kakao, wodę i śmietanę, podgrzewamy całość na małym ogniu do momentu uzyskania jednolitej masy, kiedy masa będzie gorąca odstawiamy garnek z ognia
- wrzucamy żelatynę i mieszamy dokładnie, jak zacznie tężeć polewamy ciasto polewą.
Słyszałam o tej polewie. Ja zazwyczaj robię z czekolady i śmietany;-)
OdpowiedzUsuń