Hummus - przystawka z Bliskiego Wschodu

Od wielu miesięcy jest to najczęściej przygotowywany "fast food" w naszym domu. Każdy członek rodziny jest w stanie w ciągu 10 minut przygotować hummus, który podajemy z grillowaną tortillą lub rukolą, polany dodatkową złocistą oliwą - pyyycha!
Wszystkie składniki dodane podczas jego przygotowania są ważne, najistotniejsza jest chyba jednak bardzo aromatyczna przyprawa kmin rzymski, zwana kuminem.

Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 2 łyżki sezamu
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka kminu
  • sól, pieprz, szczypta papryki wędzonej
  • 1 łyżeczki soku z cytryny
  • ząbek czosnku

Sposób przygotowywania:
  • odcedzamy na sicie ciecierzycę, odciek zostawiamy
  • w pojemniku blendera miksujemy sezam, sok z cytryny, kumin, 2-3 łyżki wody z cieciorki, oliwę, czosnek.
  • dodajemy cieciorkę, przyprawiamy, blendujemy na jednolitą masę
  • można polać oliwą i posypać natką pietruszki, pieprzem i papryką wędzoną.






3 komentarze:

  1. Uwielbiam humus! Zwłaszcza z ciepłą grzanką :)
    Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham hummus. Robię go według przepisu, którego nauczył mnie pewien Syryjczyk. Mniam!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mario, napisz swój przepis, chętnie go wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Wydruk

Print Friendly and PDF

Kraków - blog kulinarny